Menu

Beauty, health en fitnessblog


Artrose

In Nederland hebben meer dan 1 miljoen mensen artrose. Artrose kan dus een volksziekte genoemd worden. Het slijtageproces van het kraakbeen treedt met name op bij het vorderen van de leeftijd. Omdat Nederlanders steeds ouder worden, zal het aantal patiënten de komende jaren dan ook stijgen. In dit artikel ik je drie tips om je leven met artrose zo makkelijk mogelijk te maken. Deze tips kun je heel eenvoudig zelf gebruiken.  

Wat is artrose?

Artrose heet ook wel 'slijtagereuma'. Door de normale druk op de gewrichten kan het kraakbeen gaan slijten. Door onder andere overgewicht, een verkeerde houding, langdurig staan, intensief sporten en zwaar lichamelijk werk ontstaat er veel belasting van de gewrichten. Hierdoor wordt de bekleding van het kraakbeen van de gewrichten langzaam aan zachter en dunner. Uiteindelijk gaat het afbrokkelen. Het gevolg hiervan is dat je gewrichten minder makkelijk over elkaar kunnen bewegen. Daarnaast kan er pijn, zwelling en stijfheid ontstaan. Door de afbraak van het kraakbeen kunnen namelijk ontstekingen ontstaan. Het is belangrijk om deze ontstekingen op tijd tegen te gaan. Ze versnellen namelijk de slijtage van het kraakbeen. De slijtage komt met name voor in de rug, heupen, knieën en handen. Ook de schouders, ellebogen, enkels, polsen en nek kunnen worden aangetast door slijtage.  

Tip 1: blijf actief

Door pijn en stijfheid heb je misschien helemaal geen zin in actief bewegen. Toch is lichamelijk actief bezig zijn één van de beste manieren om verdere achteruitgang te voorkomen, dit verbetert je kwaliteit van leven. Door een dertig minuten per dag te gaan fietsen, wandelen of zwemmen worden de spieren rond gewrichten sterker. Daardoor krijgen de spieren meer steun en worden ze soepeler.   

Tip 2: let op je voeding

Verschillende voedingsstoffen kunnen je helpen om de verschijnselen te verlichten. Omega-3 vetzuren uit vette vis bijvoorbeeld kunnen ontstekingen verminderen en vitamine C voorkomt afbraak van gezond kraakbeen. Kies voor gezonde voeding! Dan krijg je alles wat je nodig hebt binnen. Dit betekent voldoende fruit en groente, vette vis en mager vlees eten. Kook bij voorkeur met olijfolie of kokosolie.   

Tip 3: een gezond gewicht

Overgewicht geeft extra belasting van de gewrichten van je knieën, heupen, rug,enkels en voeten. Door een gezond gewicht, kunnen verschijnselen als pijn en stijfheid minder worden. Afvallen valt niet mee, probeer dit in kleine stappen te doen. Eet kleinere porties en ga meer bewegen. Deze inspanningen kunnen al leiden tot vermindering van uw lichaamsgewicht.   

Bovenstaande tips kunnen je al helpen bij artrose. Ik wil je nog een laatste tip geven: blijf positief. Hoe je je voelt heeft zijn weerslag op hoe je dagelijks functioneert. Focus vooral op wat je wel kunt doen en minder op de dingen die je niet kunt doen.

Wanneer klachten verergeren kan er contact opgenomen worden met Fysio Centrum Kamminga.

Over ons

[QAD] Beauty, health en fitnessblog

Hoi, ik ben Sarah en kan mijzelf met trots een fitgirl noemen. Op mijn blog vindt je alles over beauty health en fitness. Ik inspireer iedereen om de beste versie van zichzelf te worden en deel mijn ervaringen. Ik schrijf zowel mijn ervaringen over beautyproducten, als work-outs en recepten. Ik vind het belangrijk om alle facetten van schoonheid te benadrukken, dus stimuleer ik zowel fitness, als inspireer ik op het gebied van gezonde voeding en schrijf ik met passie over beauty. Ik hoop dat jij geïnspireerd raakt op mijn blog en de beste van jezelf wilt worden. Ik wens je veel leesplezier en bedank je voor jouw bezoek aan mijn blog.

Categorieën

Archief

Tags