Menu

Beauty, health en fitnessblog


Het beroep fysiotherapie

Waarvoor wordt fysio gebruikt?  

Het beroep fysiotherapie is beschermd. Je kunt je zomaar niet als fysiotherapeut uitgeven. Wil je als fysio aan het werk gaan, moet je een 4-jarige hbo-studie voltooien en vervolgens ingeschreven worden in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). In de databank staan alle in Nederland werkende tandartsen, artsen, apothekers en fysiotherapeuten. Wanneer je ingeschreven bent, mag je je titel dragen. Fysiotherapie kan niet zomaar door iedereen uitgevoerd worden bezoek daarom een erkend centrum zoals Fysiotherapie Bruning  


Wat doet een fysiotherapeut? 

Hij of zij behandelt mensen door fysio, die klachten hebben met bewegen. Dat kan doordat er veel pijn in de spieren is, een blessure of een verkeerde lichaamshouding. Een fysiotherapeut kan door bepaalde oefeningen of massage de pijn verzachten. Een fysiotherapeut zal vaak worden ingeschakeld bij artrose, hernia, rugklachten, klachten in de arm, nek en/of schouder, maar ook bij gevallen voor personen met reumatische klachten. Een fysiotherapeut wordt ook vaak ingeschakeld door de arts bij mensen die een beroerte hebben gehad, een spierziekte hebben of osteoporose. 

Soorten fysiotherapeuten 

De algemene fysiotherapeut, waarmee de meeste te maken krijgen, behandelt alle soorten klachten die met de bewegingen van een persoon te maken hebben. Er zijn ook andere specifieke klachten die door een fysiotherapeut worden behandeld. Ze hebben daarvoor een aanvullende opleiding gevolgd. Hierbij kun je denken aan sportfysiotherapeuten, geriatriefysiotherapeuten, manueeltherapeuten, arbeidsfysiotherapeuten en bekkenfysiotherapeuten.  Geriatriefysiotherapeuten zullen de oudere mensen behandelen met een complexe aandoening. Hierbij kun je denken aan een beroerte, dementie of bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson.  Sportfysiotherapeuten helpen de personen die een blessure hebben opgelopen tijdens het sporten.  Manueeltherapeuten proberen de gewrichten weer beweegbaarder te maken waarbij soms de techniek van kraken aan te pas komt.  Arbeidstherapeuten helpen de persoon die klachten heeft opgelopen door de werkzaamheden dat wordt uitgeoefend.  Bekkenfysiotherapeuten behandelen vooral de klachten aan de bekken, buik en onderrug. 

Therapieën 

Voordat een fysiotherapeut met je aan de slag gaat, zal hij of zij er eerst achter proberen te komen wat het probleem is. Daarbij zal de oorzaak van het probleem opgezocht worden. Vaak kan er geholpen worden door steun- en bewegingstherapie. Wanneer dat niet het geval is kan hij massagetherapie gebruiken, oefentherapie of fysische therapie.  Massagetherapie  De massage wordt gebruikt om bepaalde spanningen die in het lichaam zijn opgebouwd te verminderen. Er kan gebruik worden gemaakt van druk en trillingen. Hij kan dat manueel afhandelen, maar ook door gebruik te maken van toestellen en doet dat op het zachte weefsel van het lichaam.  Oefentherapie Oefeningen worden gebruikt om bijvoorbeeld een patiënt weer beter te laten leren lopen. Ook wordt hierbij de houding van het lichaam gecorrigeerd.  Fysische therapie Deze therapievorm wordt toegepast om aandoeningen van het bewegingsapparaat te verhelpen. Hij zal daarvoor prikkels gebruiken om de zelf genezende werking van het lichaam te stimuleren.

Over ons

[QAD] Beauty, health en fitnessblog

Hoi, ik ben Sarah en kan mijzelf met trots een fitgirl noemen. Op mijn blog vindt je alles over beauty health en fitness. Ik inspireer iedereen om de beste versie van zichzelf te worden en deel mijn ervaringen. Ik schrijf zowel mijn ervaringen over beautyproducten, als work-outs en recepten. Ik vind het belangrijk om alle facetten van schoonheid te benadrukken, dus stimuleer ik zowel fitness, als inspireer ik op het gebied van gezonde voeding en schrijf ik met passie over beauty. Ik hoop dat jij geïnspireerd raakt op mijn blog en de beste van jezelf wilt worden. Ik wens je veel leesplezier en bedank je voor jouw bezoek aan mijn blog.

Categorieën

Archief

Tags