Menu

Beauty, health en fitnessblog


Een knie operatie is geen sinecure

Het gewricht van een knie bestaat uit twee botten. Zij passen precies op elkaar. Dat is het boven- en onderbeen. De uiteinden daarvan zijn bedekt met een laag kraakbeen. Hierdoor zullen de botdelen soepel over elkaar kunnen bewegen. Daaromheen zit het kniekapsel. Wanneer we ouder worden, kan het kraakbeen gaan slijten of zelfs helemaal verdwijnen. De botuiteinden zullen daardoor ruw worden en langs elkaar gaan schuren. De knie zal minder goed gaan bewegen en dikker worden. De pijn en zwelling zal toenemen. Wanneer de pijn ondraaglijk wordt en de knie meer speling krijgt, kan men overgaan tot het vervangen van het kniegewricht. Overgewicht is een belangrijke factor bij het krijgen van problemen met de kniegewrichten. Omdat er steeds meer mensen zijn die last hebben van overgewicht, zal het aantal knieoperaties alleen maar toenemen. Word je door de knieklachten beperkt in het dagelijkse leven en word je ’s nachts wakker van de pijn, dan kan de arts besluiten om de knie te vervangen. Men zal het niet snel doen, omdat artsen uit ervaring weten dat knie revalidatie een langdurig proces is. Na de operatie moet je één of twee nachten in het ziekenhuis blijven. Wanneer je de knie kunt buigen, zelf in de auto kunt stappen, met krukken kunt lopen en zelfstandig naar het toilet kunt gaan, mag je naar huis.

De knie revalidatie
Op de dag van de operatie begint de revalidatie. Door een fysiotherapeut word je geleerd hoe je in en uit een bed moet stappen, hoe je moet gaan zitten en liggen. Samen met de therapeut leer je met krukken lopen. Vanaf de eerste dag kun je op je been steunen. Je hoeft niet bang te zijn dat je je knie erdoor beschadigt. Je moet goed blijven oefenen want hoe eerder je op de been bent, hoe beter dat is voor je herstel. Ga met je eigen fysiotherapeut aan de slag om dagelijks te oefenen. Maak afspraken met je eigen fysiotherapeut, voordat je uit het ziekenhuis komt. De eerste drie maanden mag je nog geen krachttraining doen. Nadat je uit het ziekenhuis bent, heb je een aantal weken hulp nodig. Er moeten boodschappen gedaan worden en je moet jezelf ook verzorgen. De eerste vier tot zes weken loop je met twee krukken en daarna ga je over op een kruk. Je blijft de eerste drie maanden met je fysiotherapeut twee tot drie keer per week oefenen om de knie weer goed te kunnen bewegen en de spieren weer sterker te maken. Wanneer je zittend werk hebt, kun je dat na enkele weken weer hervatten. In veel gevallen blijft de knie de eerste zes maanden stijf, dik en warm aanvoelen. Ook is de knie na de operatie een lange tijd dik. Dat komt doordat er vocht inzit. Het belangrijkste is dat je na een knieoperatie luistert naar de therapeut van First Fysio en goed blijft oefenen.

Over ons

[QAD] Beauty, health en fitnessblog

Hoi, ik ben Sarah en kan mijzelf met trots een fitgirl noemen. Op mijn blog vindt je alles over beauty health en fitness. Ik inspireer iedereen om de beste versie van zichzelf te worden en deel mijn ervaringen. Ik schrijf zowel mijn ervaringen over beautyproducten, als work-outs en recepten. Ik vind het belangrijk om alle facetten van schoonheid te benadrukken, dus stimuleer ik zowel fitness, als inspireer ik op het gebied van gezonde voeding en schrijf ik met passie over beauty. Ik hoop dat jij geïnspireerd raakt op mijn blog en de beste van jezelf wilt worden. Ik wens je veel leesplezier en bedank je voor jouw bezoek aan mijn blog.

Categorieën

Archief

Tags